
Moet u zich zorgen maken of valt het allemaal wel mee?
Misschien heeft het u niet verbaasd en misschien ook wel. De afgelopen periode is het energielabel wederom zeer negatief in het nieuws. Een groot deel van de energielabels zou niet correct zijn en zelfs leiden tot veel te hoge huren. Er wordt in sommige artikelen zelfs gesproken over gesjoemel.
Wij kunnen ons voorstellen, dat u dit verontrustend vindt!
Vanuit Inspectrum willen wij het toch een beetje opnemen voor de branche en u proberen gerust te stellen en u wat meer inzicht geven in de processen en kwaliteit.
Energielabels worden door gecertificeerde bedrijven en gecertificeerde EP-Adviseurs opgenomen. Bedrijven zoals Inspectrum, maar ook onze goede collega’s, worden elk jaar meerdere keren ge-audit op zowel de dossiervorming als op de kwaliteit van de opnames. In deze audit worden ook de persoonlijke prestaties per EP-Adviseur meegenomen. Daarnaast geldt er voor de EP-Adviseurs (ook na hun certificering) een scholingsverplichting. Elk jaar volgt een EP-Adviseur een bijscholing en legt vervolgens een examen af. Indien een bedrijf de audit niet goed doorstaat wordt het bedrijf geschorst en mag dan gedurende een bepaalde tijd (tot de zaken bewezen op orde zijn) geen energielabels meer maken. EP-Adviseurs die hun examen niet halen mogen niet meer ingezet worden totdat zij het examen wel met goed resultaat hebben afgelegd.
Naar mijn mening staat de branche al onder streng toezicht en elke ondernemer loopt bij een schorsing van zijn bedrijf of van 1 of meerdere EP-Adviseurs dus enorme bedrijfseconomische schade op. Een goede ondernemer kijkt dus wel uit, dat zijn bedrijf geen goede kwaliteit levert.
Hoe kijkt Inspectrum tegen het fenomeen “onjuiste labels” aan:
Allereerst stamt het landelijk onderzoek van het ministerie naar de kwaliteit van de energielabels uit 2022. Sindsdien zijn er ook scherpere en meer frequentere controles op bedrijven zoals Inspectrum en op onze collega’s in de “label-branche” ingevoerd en nog elk jaar worden die verscherpt. In het onderzoek wordt gesproken over een percentage “foutieve labels” van 8%. Dat betekent naar mijn mening ook dat 92% goed is.
Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat er geen fouten gemaakt worden, het is en blijft mensen werk en de opnames zijn complex. 8% fout is nog altijd teveel en de branche doet er ook alles aan om dit nog beter te maken. Maar realiseer u dat de branche dus eigenlijk een 9,2 als cijfer voor de kwaliteit krijgt en dat er voortdurend aan die kwaliteit wordt gewerkt, door de minister, door de RVO, door de auditerende organisaties en door de branche zelf.
Zijn er dan geen “sjoemelaars”?
Ik denk het wel. Maar………..
Mensen die fouten maken zijn niet per definitie sjoemelaars. Uiteraard bestaan die wel, die zijn er in elke sector. Maar het gros van de bedrijven in onze branche is serieus, professioneel en streeft naar kwaliteit en een langdurige en gezonde relatie met uw organisatie.
Fouten worden altijd en overal gemaakt, hoe goed we ons best ook doen. Maar fouten zijn er ook om op te lossen. Ik ben er van overtuigd, dat u als u zaken met Inspectrum doet of met één van onze serieuze branchegenoten u altijd goede kwaliteit geleverd krijgt en dat wij en onze branchegenoten altijd voor u klaar staan bij twijfel over een energielabel.
Een serieus bedrijf streeft altijd naar goede kwaliteit, want dat bestendigd de relatie en het perspectief voor de toekomst.
Directeur/Adviseur Duurzaamheid
Vraagt u zich af: hoe nu verder? Of bent u benieuwd naar onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact op.
- Rob de Jong
- R.jong@inspectrum.nl
- 06 - 45 67 43 51
